YDS

YDS Nedir?

2013 yılından buyana ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi düzeyi belirlemeye yönelik olarak ÜDS ve KPDS yerine Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapılmaktadır.  YDS tarihleri, İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde yılda iki defa olacak şekilde belirlenmektedir.

Kimler YDS'ye Girebilir?

– Henüz lisans programın da yer alan öğrencilerden son sınıfta olan öğrenciler ya da 3. Sınıfta bulunan öğrenciler,

– Lisans mezunu olan öğrenciler ve Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrenciler,

– Yüksek Lisans adayları ve doktora öğrenimi görmek isteyen adaylar,

– Yurtdışı görevi nedeniyle yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek isteyen adaylar,

– TUS ve DUS sınavına girmek isteyen adaylar,

– KPSS sınavına girerek kamu personeli olmak isteyen adayların çalışacağı kurum onlardan yabancı dil bilgisi isteyebilirler. Bu istek doğrultusunda adayların YDS’ye girmesi gerekmektedir.

– Bu konular haricinde üniversite ve yüksek okul mezunu herkes YDS’ye girebilir. Herhangi bir iş yerinde veya kurumda çalışmasına ya da çalışmak istemesine gerek yoktur.

Neden YDS Eğitimi Almalıyız?

– Genel İngilizce kurslarında öğretilenler ve gösterilenler her ne kadar İngilizce bilgimizi geliştirse de genel İngilizce kurslarında daha çok öğrencinin konuşma becerisini geliştirmeye yönelik bir çalışma olduğundan YDS’den iyi bir puan almak için yeterli olmayacaktır. Bu yüzden genel İngilizce eğitiminde belli bir noktaya geldikten sonra, genel İngilizce eğitimimize artı olarak YDS eğitimine ihtiyaç duyarız.

YDS'ye Nasıl Başvururum?

– Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına başvuru işlemi ÖSYM’nin diğer sınavlarında olduğu gibi ÖSYM’nin resmi web adresi üzerinden yapılmaktadır. Gösterilen web sayfası üzerinden sınav başvurusunda bulunabilmek için sınava girecek aday T.C. kimlik numarası ve ÖSYM giriş şifresini girmelidir. Şifresini bilmeyen veya unutan adaylar ÖSYM tarafından yayınlanan sınav kılavuzunda yer alan sınav başvuru merkezleri üzerinden YDS başvurularını gerçekleştirebilirler.

YDS Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

ÖSYM, YDS puanı geçerlilik süresine dair herhangi bir sınırlama yapmaksızın, YDS puanıyla işlem yapacak kurumlar sınav geçerlilik süresini kendileri belirleyebilmektedirler.

YDS’de Çeşitli Strateji ve Taktiklerle Yüksek Not Alabilir Miyiz?

YDS’nin çeşitli bölümlerinde çeşitli strateji ve taktikler uygulamak mümkündür. Ancak bu taktik ve stratejiler ile sınavın tamamında başarılı olmak imkansızdır.

YDS’de  yüksek not hedefliyorsanız, öncelikle kelime bilgisi (vocabulary) ve dilbilgisi (grammar) konularında iyi bir seviyede olmanız gerekmektedir. Bu bilgiyi taktik ve stratejilerle birleştirdiğinizde, hedeflediğiniz puanlara ulaşabilirsiniz.

YDS’ye Hazırlanmak İçin Kursa Gitmek Gerekli Midir?

Ankara, YDS kursları konusunda adaylara çok çeşitli seçenekler sunmaktadır. YDS evde çalışarak da hazırlanabileceğiniz bir sınav olmakla beraber, genelde adayların çoğu YDS kurslarına gitmeyi tercih etmektedir. Bunun 2 sebebi vardır. Öncelikle YDS kursu kişilere ihtiyaç duydukları motivasyonu ve çalışma sistemini getirir. Kendi başına çalışmakta zorlanan adaylar için YDS kursları çeşitli ödevler ve ekstra çalışmalarla hazırlık sürecini belli bir sisteme oturtur. Bu da sonuç olarak adayın moralini arttırarak amaca daha fazla motive olmasını sağlar. Bunun yanında adayın sınıf ortamında olması, hem başkalarının sorduğu sorulardan faydalanma hem de anlamadığı noktalar için anında cevap alabilme fırsatını getirir. Bu açılardan bakıldığında YDS hazırlık döneminde kursa gitmek adaylar için faydalı olmaktadır.

Ankara YDS Kursu Active English

80 soruluk çoktan seçmeli bir sınav olan YDS’de soru dağılımı genellikle şöyledir:

1) Kelime bilgisi ve dilbilgisi bölümü (Grammar&Vocabulary)

Toplam 16 sorudur.

2) Soruluk 2 adet Cloze Test

Toplam 10 sorudur. Bu bölümde 2 adet paragraf verilmektedir.Bu paragrafların her birinde 5’er adet boşluk bulunur.Adaylar bu boşluklara gelecek kelime yada kelime gruplarını çoktan seçmeli sorulara cevap vererek bulurlar.

3) Cümle Tamamlama Bölümü (Sentence Completion)

Toplam 10 sorudur. Bu bölümde 10 adet cümle yarım bırakılarak verilmiştir. Adaylar bu cümleleri seçeneklerden uygun olanı seçerek tamamlar.

4) Okuma (Reading)

Toplam 20 sorudur. Adaya 5 okuma parçası verilir. Her bir okuma parçası ile ilgili 4’er soru sorulur.

5) Diyalog Tamamlama (Dialogue Completion)

Toplam 5 sorudur. Adayın verilen karşılıklı konuşmada boş bırakılan yere seçeneklerden uygun olanı yerleştirmesi beklenir.

6) Anlamca En Yakın Cümle (Restatement)

Toplam 4 sorudur. Adayın soruda verilen duruma uygun gelebilecek cümleyi seçenekler arasında bulması beklenir.

7) Paragraf Tamamlama (Paragraph Completion)

Toplam 4 sorudur. 4 kısa paragraf’tan birer cümle çıkarılarak, adayın seçenekler arasında bu cümleyi bulması beklenir.

8) Çeviri bölümü (Translation)

Toplam 6 sorudur. İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce 3’er soru şeklinde uygulanır.

7) Anlam bütünlüğünü bozan cümle (Irrelevant Sentence)

Toplam 5 sorudur. Adayın, verilen paragrafta numaralandırılan cümlelerin hangisinin paragrafın geneline uymadığını bulması beklenir.