IELTS

IELTS Sınavı Ne İşe Yarar?

ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve İrlanda dahil olmak üzere çoğu ülkede eğitim görmek için ve iş başvurusunda bulunmak için IELTS sonucu istemektedir. Dünyadaki pek çok profesyonel kurum, iş yerleri, göçmenlik büroları ve diğer hükümet kurumları IELTS notu ister. 140 ülkede 10.000’den fazla kurum IELTS Sınavını tanır.

Avustralya, Kanada ya da Yeni Zelanda gibi İngilizce konuşulan ülkelere göçmenlik başvurularında dil şartı olarak IELTS talep edilmektedir.

Ülkemizde Boğaziçi Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi gibi çoğu üniversite, öğrencileri hazırlık sınıfından muaf etmek için IELTS sınav sonucu istemektedir.

Ayrıca ülkemizde özel sektörde birçok kuruluşun iş başvurularında (THY pilot alımı, bankacılık vb.)  IELTS sınav sonucu talep edildiği görülmektedir.

Türkiye’de IELTS’e Nerelerde Girebilirsiniz?

– Henüz lisans programın da yer alan öğrencilerden son sınıfta olan öğrenciler ya da 3. Sınıfta bulunan öğrenciler,

– Lisans mezunu olan öğrenciler ve Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrenciler,

– Yüksek Lisans adayları ve doktora öğrenimi görmek isteyen adaylar,

– Yurtdışı görevi nedeniyle yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek isteyen adaylar,

– TUS ve DUS sınavına girmek isteyen adaylar,

– KPSS sınavına girerek kamu personeli olmak isteyen adayların çalışacağı kurum onlardan yabancı dil bilgisi isteyebilirler. Bu istek doğrultusunda adayların YDS’ye girmesi gerekmektedir.

– Bu konular haricinde üniversite ve yüksek okul mezunu herkes YDS’ye girebilir. Herhangi bir iş yerinde veya kurumda çalışmasına ya da çalışmak istemesine gerek yoktur.

IELTS Skoru Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

– Genel İngilizce kurslarında öğretilenler ve gösterilenler her ne kadar İngilizce bilgimizi geliştirse de genel İngilizce kurslarında daha çok öğrencinin konuşma becerisini geliştirmeye yönelik bir çalışma olduğundan YDS’den iyi bir puan almak için yeterli olmayacaktır. Bu yüzden genel İngilizce eğitiminde belli bir noktaya geldikten sonra, genel İngilizce eğitimimize artı olarak YDS eğitimine ihtiyaç duyarız.

IELTS testi bir günde mi tamamlanıyor?

– IELTS testinde, Dinleme, Okuma ve Yazma bölümleri art arda ara vermeden uygulanmaktadır. Konuşma sınavınızın tarihini ise başvuru yaparken seçeneklerden seçebilirsiniz. Konuşma testleri, sınavın diğer bölümleri ile aynı gün şeklinde olabileceği gibi önceki veya sonraki üç gün içerisinde de organize edilip uygulanmaktadır.

IELTS Nedir?

IELTS (International English Language Testing System) İngilizce dil seviyesini belirlemek isteyen adayların tüm dünyada girdiği ve uluslararası kabul gören sınavlardan biridir. Her ay ortalama 3-4 kez yapılan bu sınavın General Training (göçmenlik ve çalışma izinleri için) ve Academic olmak üzere iki farklı şekli vardır. Academic Module IELTS sınavı General Training modüle göre daha zordur ve eğitim kurumlarında Hazırlık Atlama ya da yurtiçi ve yurtdışı Yüksek Lisans ve Doktora programlarına başvurma gibi amaçlar için kullanılır. Her iki sınav modülünde de Dinleme (Listening), Okuma (Reading), Yazma (Writing) ve Konuşma (Speaking) olmak üzere 4 farklı bölüm vardır. Bu bölümlerden Listening ve Speaking bölümleri her iki modülde de aynı olmakla beraber Reading ve Writing bölümleri Academic modülde daha zordur. IELTS sınavına tekrar girmek isteyen adaylar için herhangi bir engel yoktur.

Listening: Yaklaşık 30 dakika sürer. Çoktan seçmeli, eşleştirme, boşluk doldurma, cümle tamamlama ve bunun gibi 40 adet soru vardır. Dinlenecek parçalar genel ve akademik konulardan seçilen diyalog ve monologlardan oluşur. Parçalar sadece 1 kez dinlenir. Her doğru 1 puandır ve sonuçta yaptığınız doğru sayısı 9’luk sisteme göre hesaplanır.

Reading:

Genel: Yaklaşık 60 dakika sürer. Çoktan seçmeli (multiple choice), doğru-yanlış (true-false), yazarın görüşleri (opinion of the author), eşleştirme (matching), boşluk doldurma (filling in the gaps), cümle tamamlama (sentence completion) ve bunun gibi 40 adet soru vardır. 3 bölüme ayrılır. Okunacak parçalar gazete ve dergi gibi kaynaklardan derlenmiş genel konulardan seçilir. Her doğru 1 puandır ve sonuçta yaptığınız doğru sayısı 9’luk sisteme göre hesaplanır.

Akademik: Yaklaşık 60 dakika sürer. Çoktan seçmeli (multiple choice), doğru-yanlış (true-false), yazarın görüşleri (opinion of the author), eşleştirme (matching), boşluk doldurma (filling in the gaps), cümle tamamlama (sentence completion) ve bunun gibi 40 adet soru vardır. 3 bölüme  ayrılır. Okunacak parçalar gazete ve dergi gibi kaynaklardan derlenmiş uzun parçalardır. Her doğru 1 puandır ve sonuçta yaptığınız doğru sayısı 9’luk sisteme göre hesaplanır.

Doğru cevaplarınızın 9’luk sisteme göre değerlendirilmesi aşağıdaki gibidir.

Doğru Cevap Sayısı

Skor

20

5.5

25

6

28

6.5

30

7

33

7.5

35

8

38

8.5

40

9


Writing:

Genel: 60 dakika sürer. 2 bölümden oluşur. 1. Bölüm için en az 150 kelime, 2. Bölüm için en az 250 kelime yazılması gerekir. İlk soruda adayların verilen konu ile ilgili bir mektup yazması, ikinci soruda ise bir fikir makalesi yazmaları beklenir. İkinci sorunun puanlamadaki değeri ilk sorunun iki katıdır. Birinci soruya 20 dakika, ikinci soruya 40 dakika  ayrılması önerilir.

Akademik: 60 dakika sürer. 2 bölümden oluşur. 1. Bölüm için en az 150 kelime, 2. Bölüm için en az 250 kelime yazılması gerekir. İlk soruda adayların verilen grafik ile  ilgili bir yorum yazısı yazması, İkinci soruda ise bir fikir makalesi yazmaları beklenir. İkinci sorunun puanlamadaki değeri ilk sorunun iki katıdır. Birinci soruya 20 dakika, ikinci soruya 40 dakika ayrılması önerilir.

Speaking: Yaklaşık 10-15 dakika arası sürer. 3 bölümden oluşur. İlk bölümde adaylara kendilerini tanıtacakları sorular sorulur. İkinci soruda adaya bir konu verilir ve adayın bu konu üzerine bir süre düşünüp not alarak cevabını hazırlayıp sunması beklenir. Üçüncü bölümde ise adayın ikinci bölümde verilen konu ile ilgili çeşitli sorulara cevap vermesi beklenir. Adayın başarısı akıcılık, dilbilgisi, telaffuz ve düzen gibi kriterler göz önüne alınarak değerlendirilir.